Ik hoeverre laat jij je kind los?

JavEr komt een periode aan dat de kinderwagen niet meer nodig is en ze eigenlijk heel goed zelf kunnen lopen. Deze periode is bij ons al een tijdje aan de orde. De kinderwagen of laat ik zeggen de buggy gaat bijna niet meer mee, tenzij wij grote afstanden moeten lopen maar anders blijft hij gewoon thuis. Ik vind dit stiekem best een beetje moeilijk want ik hoeverre laat ik mijn kind los?

Oké je kunt deze zin misschien op twee manieren op vatten. Bijvoorbeeld dat ze zelf hun bedtijd mogen bepalen, op welke leeftijd ze uitgaan, met wie ze omgaan en al dat soort dingen. Gelukkig zijn wij hier nog lang niet en ga ik hopen dat het ook nog heel lang duurt! Daarom ga ik even weer terug naar in hoeverre laat ik mijn kind los als de buggy te klein wordt en hij zelf kan lopen. Er komt hier een hele hoop opvoeding aan te pas. Je wilt natuurlijk je kind bijbrengen dat het in het verkeer soms gevaarlijk kan zijn en ze altijd uit moeten kijken maar ook dat ze waar je ook gaat of staat op deze leeftijd nog bij je in de buurt moeten blijven.

Ik weet nog dat ik iets meer dan een jaar terug een artikel schreef over dat Jav niet meer in de kinderwagen wilde, toen struggelde ik al met deze gedachten. Toen zaten wij in het fase en wou hij liever lopen. De kinderwagen hebben wij daarna nog veel gebruikt want die fase ging ook weer voorbij. Nu is het feit gewoon dat de kinderwagen echt te klein wordt en hij groot genoeg is om lekker zelf mee te lopen, zonder dat de kinderwagen nog mee gaat.

Op de stoep/straat

Gelukkig wonen wij niet in een hele drukke buurt en rijden de meeste auto’s rustig, met de nadruk op meeste! Haha er zitten altijd een aantal van die gekke tussen die veel te hard rijden. Hoe graag ik ook wil dat Jav mijn hand vast houd op de stoep, het wordt echt een groot gevecht en ergens kan ik dat ook wel begrijpen! Een beetje zijn eigen weg gaan dat hoort bij het ontdekken. Daarom heb ik het maar naast mij neer gelegd en mag hij op de stoep zelf lopen zolang hij maar bij mij blijft en niet van de stoep afgaat! Gelukkig gaat dit heel erg goed.

Wanneer wij de straat over moeten stekken, wil ik wel een hand van hem! Ik vertel hem ook elke keer waarom ik dat wil. Hij is het er niet altijd mee eens maar eerlijk gezegd heeft hij dan gewoon pech. De straat oversteken doen wij samen zodat ik zeker weten dat hij veilig aan de overkant komt. 

Loopfiets

Jav vind op het moment zijn loopfiets weer helemaal geweldig. Daarop is hij echt een snelle Jelle! Hier gaan wij vaak mee naar de winkel of lekker een stukje wandelen. Als hij met de loopfiets is, is hij meestal een stukje voor ons. Gelukkig luistert hij goed en als wij zeggen dat hij moet stoppen dan doet hij dat! Wel heeft hij nog eens van die rare streken om stiekem gauw de straat op de gaan. Wij laten aan hem merken dat wij dat niet willen hebben en het gevaarlijk is! Toch ben ik wel heel erg blij met het loopfietsje, het is echt een goeie overgang als de buggy eraf gaat.

Winkel

In de winkel, tja! Vroeger toen ik nog geen mama was zei ik altijd dat mijn kind nooit als een hysterisch kind in de winkel zou gaan liggen! Die woorden neem ik echt meer dan terug. Want ik weet nu hoe lastig het soms kan zijn om je peuter mee te nemen naar een winkel en hij zelf mag lopen. Jav wil overal aan zitten, alles meenemen wat lekker is, altijd met een karretje rijden, het fruit opeten, een broodje uitkiezen en het liefst nog zelf een fles vullen met verse sinaasappelsap. Haha en als ik dat elke keer bij elk bezoek, allemaal zou toelaten dan was ik nu failliet geweest. Het is dus een hele opgave en dat hoort er ook bij! Maar soms is het echt wel vermoeiend om steeds te zeggen, ”niet aankomen, leg terug, afblijven”. Toch moeten hij weten dat het allemaal niet mag en moeten wij daarin blijven volhouden. 

Wanneer ik even snel een boodschap moet doen, ongeacht of het een grote of kleine boodschap is pak ik toch snel een kar zodat ik hem erin kan zetten. Vaak vind hij dit wel prima zolang het niet te lang duurt! Maar wat voor hem nog veel leuker is, is dat ze bij ons bij de Coop een  karretje hebben met een raceauto voorop. Als deze vrij is nemen wij deze mee en dat vind hij helemaal geweldig. Daar komt hij niet vanaf! Wij gaan alleen niet altijd naar die winkel.

In de meeste winkels heb je voor kinderen een hoekje met een scherm waar ze spelletjes kunnen doen. Ik zie daar geregeld kinderen bij zitten waarvan de ouders nergens te bekennen zijn. Nou ik zou ik dat niet doen, ik voel mij daar totaal niet prettig bij. Ben ik dan z’n overbezorgde moeder? Laten jullie je kind achter bij z’n hoekje? In de winkel heb ik het liefst dat hij bij mij blijft. Tuurlijk mag hij dan wel even spelen maar ik blijf er altijd bij. 

Na mijn doen laat ik hem best wel los maar er zitten gewoon bepaalde regels aan! Iedereen doet het natuurlijk op zijn eigen manier en hoe het voor hun goed voet. Daarin is niks goed of slecht!  Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier tegen aan kijken.

Liefs, X

hantekening

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *