Tips voor een lange autorit met kleine kinderen

Het is alweer een week geleden dat wij terug kwamen uit het warme Italië. Het was ongeveer een rit van twaalf uur heen en twaalf uur terug. Best wel heel erg spannend met een kleintje erbij van nog geen drie. Ik was heel erg benieuwd hoe hij het er van af zou brengen. De heen weg zijn wij na zes uur gestopt en hebben wij in een hotel geslapen en de volgende dag zijn wij weer verder gereden. Daar in tegen hebben wij de terug wel aan een stuk doorgereden. Ook dit was echt prima te doen!

Je zult het niet geloven en ook wij stonden er versteld van, zonder te mopperen heeft hij zich de hele weg zowel heen als terug heel netjes gedragen. Wij zijn apentrots op hem. Echt totaal niet verwacht! Ik wil jullie een aantal tips geven die voor ons geholpen hebben en waar je zeker wat aan kunt hebben.

Laat het los

Als eerste en de meest belangrijke is denk wel het los laten. Ga van te voren niet bedenken hoe je kindje zal reageren op de lange rit. Ze voelen het aan en passen zich daarop aan. Het heeft ook allemaal te maken met in wat voor bui je kindje zit. Als je kindje besluit mopperig te zijn, dan zal dat echt niet veranderen als jij je daar zo druk over maakt! Helaas is het gedrag van een kind niet te voorspellen en kun je niet van te voren bepalen hoe ze zich gaat gedragen. Ik maakte mij er van te voren ook heel erg druk om maar uiteindelijk was dat echt niet nodig. Het is echt iets wat je los moet laten want je hebt het niet in de hand. Echt waar, het komt goed!

Onderweg ergens slapen

Ik kan het best begrijpen als je onderweg bent, dat je lekker wilt doorrijden zodat je er ook eerder bent. Toch kan het voor de kinderen wel fijn zijn om onderweg ergens halverwege te stoppen en te overnachten. Zo kunnen ze er even uit, stukje wandelen en daarna in een gewoon bedje slapen. Om er de volgende ochtend weer tegen aan te kunnen. Dit hangt natuurlijk helemaal af van de uren die je moet rijden. Zoals ik al zei deden wij dit de heen weg wel. Jav vond het heel erg prettig had ik het idee maar voor onszelf was het ook echt niet verkeerd. Z’n reis kost een heleboel energie.

Bereid je kindje voor

Een aantal dagen voor dat je weggaat zou jij je kindje al voor kunnen bereiden door middel van verhaaltjes over vakanties voor te lezen, een aftelkalender te maken of als je kindje de leeftijd heeft hem erover te vertellen. Voor ons was het dit eigenlijk best wel makkelijk. Omdat opa een bus heeft vond Jav dat alleen maar geweldig, hij wou zo graag mee! Daarnaast vertelde wij hem dat wij op vakantie zouden gaan. Hij pakte dit erg goed op.

Maar niet alleen voorlezen, praten of een aftelkalender helpt je kindje voorbereiden. Laat ze ook mee helpen met de koffers in pakken of samen in de winkel lekkere maar gezonde snacks uit te zoeken. Zodat hun ook steeds meer het idee krijgen dat de vakantie dichtbij komt!

Speelgoed voor onderweg

Zeker ook een hele goede tip. Vul een koffertje voor onderweg wat je kindje mee kan nemen op de achterbak. Hierbij zeg ik ga naar de Action! Daar hebben ze genoeg spulletjes voor onderweg om mee te kunnen nemen. Denk hierbij aan een stickerboek, kleurtjes, leesboekjes, favoriete knuffel, raamstickers, favoriete auto, favoriete pop of leuke reisspelletjes. Genoeg keus. Zoek iets uit waarmee je kindje ook echt zal spelen.

Onderweg

Naast speelgoed kun je samen met je kindjes ook dingen doen. Zing af en toe is een liedje, wijs buiten dingen aan en doe af en toe is lekker gek. Dit is toch wel het meeste bij ons wat Jav heeft afgeleid! Hij vond het geweldig om een liedje te zingen of lekker naar buiten te kijken wat er allemaal te zien viel.

Je zou eventueel voor in de auto ook nog een dvd-speler mee kunnen nemen of een aantal leuke cd’s die je zou draaien. Zo hoef je niet steeds zelf te zingen en geloof mij dat is ook wel eens fijn.

Af en toe een pauze

Na ongeveer twee uur konden wij aan Jav merken dat hij even een pauze nodig had. Even uit te bus en zijn beentjes strekken. Je hoeft nog niet eens perse bij elke stop iets te kopen, alleen de frisse lucht en even uit die auto is al heel prettig!

Lekker dekentje en kussen voor onderweg

Wat ook wonderen kan doen is een lekker dekentje en hun eigen kussen mee te nemen van huis. Dit doet ze denken aan het vertrouwen van thuis en voor als ze in slaap vallen is het ook wel fijn als je ze ietsjes kan toe dekken.

Cadeautjes voor onderweg

Je bent natuurlijk hartstikke trots als je kindjes zo lang in de auto kunnen stil zitten en het liefst wil je ze dat wel honderd keer zeggen. Haha, ik in ieder geval wel. Van ons mocht Jav in Italië iets leuk uitzoeken omdat hij het zo goed had gedaan. Dit hoeft geen groot cadeau te zijn maar verdient hebben ze het dan zeker wel. Jav koos een puzzel van Paw Patrol en hij is er echt helemaal blij mee. Je zou eventueel ook nog cadeautjes voor onderweg kunnen kopen. Een voor als jullie weggaan, een halverwege en eentje als je er bent! Zo maak je het voor je kindje aantrekkelijk en kijken ze elke keer weer ergens naar uit!

Hebben jullie wel eens zolang gereden met een kindje in de auto? Zo ja, wat was jou ultieme tip?

Liefs, X

hantekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *